Gezond blijven doe je zelf! Deel 2: voeding

24-11-2022

Gezonde voeding is de tweede pijler om fysiek gezond te blijven. Het is niet altijd even eenvoudig om een gezonde maaltijd op tafel te krijgen, er moeten boodschappen gehaald worden en een warme maaltijd bereiden vraagt ook wel een fysieke inspanning.  

Er zijn verschillende manieren om deze taak te verlichten, u kan warme maaltijden aan huis laten leveren, dit wordt meestal door het OCMW of lokale traiteurdiensten aan een zeer democratische prijs gedaan.(Ongeveer €12pp.) U heeft keuze uit een menu dat ook steeds aangepast wordt aan uw dieet. In het lokaal dienstencentrum kan u 's middags terecht voor een lekkere warme maaltijd mét goed gezelschap.

Het moet niet alle dagen een driegangenmenu zijn? Ook dan zijn er verschillende mogelijkheden, u kan soep thuis laten leveren door de soepboer/soepboerin in uw buurt. Vers én gezond. Komt er geregeld een thuishulp bij u langs? Vraag gerust of er voor een aantal dagen eten bereid kan worden zodat u het zelf kan opwarmen in de magnetron.

Aangepaste voeding nodig omdat u bvb. diabetes of hart-en vaatziekten heeft? Is het niet helemaal duidelijk of u iets wel of niet mag eten, zit er niet mee in om aan uw huisarts verduidelijking te vragen! Is het moeilijk om uw levensstijl en voedingsgewoontes aan te passen, vraag raad aan een diëtist. Vaak bent u met een aantal sessies al een heel eind op de goede weg. Ze kunnen u zelfs een aangepast recept van uw favoriete gerecht bezorgen zodat u niet alles moet opgeven voor een gezonder leven.

Soms is de moed om voor een maaltijd te zorgen ver zoek, dat is normaal. Toch is het belangrijk dat u voldoende en gevarieerd blijft eten. Bespreek even met iemand uit uw omgeving welke van bovenstaande mogelijkheden voor u een prettige ondersteuning kan zijn.